EVENTYR Fyn Odenseguide

NÆSBYHOVED SLOTSBANKE I ODENSE

Dronning Christine flyttede fra kongen

Der var engang en dronning, der hed Christine. Hun var gift med den danske Kong Hans. Deres ægteskab var ikke videre harmonisk. Helt galt gik det da kongen forelskede sig i en af dronningens ‘jomfruer’, en ung ugift adelskvinde ved navn Edele Jernskæg. Han ‘glemte’ helt at han var gift…

Dronning Christine blev så harm over kongens utroskab, at hun ikke længere ønskede at bo under samme royale tag som ham.
Nok kunne være nok!

Dronning af Danmark og Odense

  • Dronning af Danmark
  • Hertuginde af Slesvig, Holstein, Stormarn og Ditmarsken
  • Født hertuginde af Sachsen
  • Landgrevinde af Meisen
  • Grevinde af Oldenborg og Delmenhorst

Det var i begyndelsen af 1500-tallet, at Christine tog sit gode tøj, sit hof og sine mange titler og flyttede til Odense.

Her slog hun sig ned på Næsbyhoved Slot, som hun havde modtaget i morgengave. Efter cirka 25 års ægteskab levede, de to ægtefæller ikke mere sammen.

Dronning Christine var en driftig og initiativrig kvinde. I Odense stiftede hun blandt andet Sankt Clara Kloster i Klaregade. Derudover havde hun en drøm om gøre Gråbrødre Kirke til kongelig begravelseskirke, og hun brugte store summer på kirkens forskønnelse.

Til det formål ansatte hun den dygtige, lübske billedskærer Claus Berg til at skabe den mest fantastiske altertavle til Gråbrødre Klosterkirke. En altertavle, der strålede som solens gyldne skær.

Dronning Christine døde i Odense, – som enkedronning i 1521.  

Før sin død lykkedes det hende at få først sin yngste søn Frans (død 1511), og siden sin kongelige mand Hans (død 1513), begravet, i ‘sin’ og gråbrødremunkenes odenseanske kirke. Siden blev hun også selv stedt til hvile i kirken. Og, kongeparrets ældste søn, den da afsatte Kong Christian d. 2 blev gravsat samme sted (1559).

Gråbrødre Klosterkirke blev nedrevet i starten af 1800-tallet, og de royale grave blev flyttet til Odense Domkirke. Også Claus Bergs altertavlen står i dag i domkirke.

Det forsvundne slot

Christines slot i Odense, gik til grunde blot få år efter hendes død.

I 1534, under Grevens Fejde, Danmarks sidste borgerkrig, blev slottet ødelagt og brændt ned af Odenses borgere. Det blev aldrig siden genopført.

De følgende år blev ruinen brugt som et stenbrud. De sidste synlige rester forsvandt i 1700-tallet.

Den imponerende slotsbanke ligger der endnu. I skoven ved Odense Havn er det stadig muligt at mærke de historiske vingesus. De stejle skrænter er bevoksede med træer og et rodet krat af buske. Fra siden, der vender ud mod kanalen, er der en sti der fører op til den store, næsten kvadratiske græsplæne. 

GUIDET TUR: Klik her, hvis du har lyst til en tur til Dronning Christines forsvundne slot i Odense
FOREDRAG: Klik her, hvis du har lyst til at se og høre mere om det imponerende voldsted (foredrag)

H. C. Andersen skrev i 1875

“ODENSE”

“Du kjære, gamle Fødeby
Er altid i min Tanke.
Stolt bygged’ Odin Slot mod Sky
Paa NÆSBYHOVED BANKE;
Da voxte Huse, først to, tre
Saa flere – der man havned’!
Og Frigge raabte: ”Odin see!”
Derfra fik Byen Navnet”