OPSKRIFT VANDRETUR

GULERODSBOLLER MED HONNING OG MASSER AF GULERØDDER

20-25 lækre gulerodsboller med honning
Holder sig friske i flere dage

  • Ingen æltning, kræver kun en god grydeske, dejskraber e.lign.
  • Kort arbejdstid
  • Lang hævetid (7 – 10 timer, evt. kølig nattehævning)
  • Gode til vandreture

INGREDIENSER

  • 1/2 liter vand (køligt)
  • 12,5 g. gær (gerne økologisk) = 1/4 pk gær
  • 2 spsk. honning (flydende er lettest at arbejde med)
  • 2 tsk. salt (f.eks. Middelhavssalt)
  • 1 dl. olie (oliven-, raps-, vindruekerneolie e.lign)
  • 450 g. gulerødder (det bliver til cirka 350 g flotte revne ‘rødder’)
  • 1 dl. miks af frø/kerner (chia, hamp, hørfrø, solsikke- / græskarkerner)
  • 550-650 g hvedemel (evt. iblandet grahamsmel, ølandshvede e.lign)
  • Solsikkekerner (en lille håndfuld, til bollernes bund)
  • Nigella- og sesamfrø (til at drysse over bollerne)

FREMGANGSMÅDE

  1. Rør gær, honning og salt i vandet og bland det sammen, så gær, honning og salt opløses.
  2. Tilsæt olie
  3. Skræl og grov-riv gulerødderne
  4. Find en stor skål/ et dejfad
  5. Bland de revne gulerødder i gær-blandingen
  6. Tilsæt frø og kerner
  7. Rør den våde blanding godt og grundigt sammen
  8. Tilsæt mel, lidt efter lidt til den våde blanding
  9. Brug en dejskraber, eller en grydeske til at røre med
  10. Arbejd melet ind i gær/gulerodsblandingen, lidt-efter-lidt
  11. Brug ikke hænderne! Kun ‘røre-rundt-redskabet’.
    Tilsæt så meget mel at dejen samler sig til en fastere substans.
    Dog ikke så fast at dejen skal æltes.
    Dejen skal hele tiden kunne røres omring
  12. Gentag indtil der ikke kan arbejdes mere mel ind i dejen
  13. Sæt dejen til hævning (se hævetip)

Hævetid: cirka 7-10 timer (gerne over natten et køligt sted, ikke køleskab)

HÆVETIP:

Jeg bruger en éngangsbadehætte til at lægge over dejen. Elastikken sørger for at der sluttes tæt. (Hætter ligger ofte på hotelbadeværelser)
Hvis du ikke har en ubrugt badehætte, så kan der lægges et rent, gennemvædet og opvredent viskestykke henover hævedejen.

Dejen hæver op, og små bobler viser sig i overfladen.

SÆT GULERODSBOLLERNE PÅ BAGEPLADER MED SPISESKEER

  • Allerførst: SOLSIKKEKERNER drysses ud over bagepapiret
    Det gør ikke noget at der er rigeligt med kerner på bagepapiret
    De kerner der ikke hænger fast i bunden på bollerne, er fantastiske som snacks, drys på salater, havregryn eller andet, efter en tur i ovnen
  • Placér bollerne ovenpå kernerne
    OBS:
    Dejen er nu meget luftig, og føles som den lækreste mouse
    Brug en spiseske til forsigtigt at tage bolle efter bolle ud af den hævede dej.
    Pas på de fine bobler.
    Brug en anden spiseske til forsigtigt at skubbe hver ny bolle ned på bagepapiret.
  • NIGELLA OG SESAM drysses ud over bollerne

TÆND OVNEN: 200 grader (varmluft)

Læg et rent viskestykke henover gulerodsbollerne, og lad dem efterhæve mens ovnen varmer op til den ønskede temperatur.

BAGETID: 15+ minutter ¨
Bagetiden afhænger af ovntype, gulerødderne og dejens konsistens

  • Tjek om bollerne er færdigbagte efter 15 min (det er de sandsynligvis ikke, men så har du en idé om hvor meget ekstra tid de skal have)
  • Hvis du er i tvivl, så tag en enkelt bolle ud, og bank den i bunden
  • Bollerne er færdige, hvis de lyder sprøde og friskbagte
  • Hvis bollerne har taget flot farve, men endnu ikke er færdigbagte (ikke den rigtige ‘bankelyd’, kan du lægge et stykke staniol hen over for at undgå at de bliver brændte.
  • Det kan være at bollerne skal have 5-10 minutter ekstra. Hold øje med dem.

Bollerne er rigtig gode til en lækker gang græskarsuppe.

Gulerodsboller med honning smager også fantastisk med smør, ost, honning, Nutella, pålægchokolade og Philalephia. Eller bare helt ‘au naturel’, som en hurtig gnavebolle i farten.

VELBEKOMME