KRANSEKAGER TIL NYTÅR – min mors opskrift
Hvert eneste år glæder jeg mig til at lave disse helt særlige kransekager til Nytår – min mors opskrift. Jeg synes det er verdens bedste nytårskonfekt. Men, selv om min mor var datter af en konditor, ville disse kransekager nok ikke vinde skønhedskonkurrencer.
Til gengæld er disse kager små rustikke, smagsbomber. Og, så kan man jo bare NYTÅRSpynte serveringsfadet ekstra festligt!
Rigtig god fornøjelse og godt Nytår
Mange hilsner fra Anne Sofie – Odenseguidepaaeventyr.dk
- Hjemmebag i et snuptag
- De smager super godt!!
(ikke så søde, men det bestemmer man jo selv) - Psst: skulle det ske, at der klokken 24 bliver drukket mere champagne end der bliver spist kager – så er kransekagestykkerne supergode som snack til en vandretur. For eksempel første nytårsdag…
- De er et minde fra min mor.
Jeg fik en håndskreven lap papir med opskriften. Det lille stykke papir er siden blevet fundet frem år efter år.
KRANSEKAGER TIL NYTÅR
– min mors opskrift (30 styks)
INGREDIENSER
- 500 gr. ren rå marcipan (jeg bruger Odense Marcipan, men der er frit valg)
- 100 – 200 gr. sukker/rørsukker (jeg bruger 100 gr)
- 80 – 100 gr. æggehvider
- PYNT: Nødder (f.eks. mandler, valnødder, hasselnødder)+ smeltet mørk chokolade
OPSKRIFT
– Tænd ovnen på 220C.
I min mors opskrift er der skrevet “overvarme”.
Min ovn har ikke en “overvarme-funktion”. Jeg bruger almindelig ovneffekt (over/undervarme), og sætter pladen på øverste rille. Det fungerer fint.
- Skær marcipanen i mindre stykker (så er det lettere at ælte)
- Tilsæt sukker og hvider
- Så skal der æltes!!
- Fingrene i skålen og ingredienserne. Ælt, så al hvide, sukker og marcipan samler sig til en fast masse.
- Sæt kransekagerstykker af på en en bageplade med bagepapir
Jeg bruger fingrene, men hvis man er ferm med en ske, kan det selvfølgelig også bruges - Pynt kransekagestykkere med nødder
- Sæt pladen i oven (på øverste rille)
- Bagetid cirka 8 – 10 minutter, afhængig af ovn (hold øje)
Imens kagerne er i oven, er det tid til at smelte den mørke chokolade. Jeg bruger altid vandbad.
- Smelt den mørke chokolade til bunden af kagerne (vandbad)
- Hæld vand i en lille gryde, – nok til at chokoladeskålen kan flyde.
- Varm vandet op ved lav varme – ikke koge, for der må endelig ikke boble vand op i chokolade så den skiller.
- Hak chokoladen, så er smelter den lettere jævnt og fløjlslækkert
- Den finthakkede chokolade hældes i en skål, der er en smule mindre end gryden med det opvarmede vand.
- Hav tålmodighed, så chokoladen smelter stille og roligt. Ingen hast, der er god tid.
- Tag pladen med kransekagestykkerne ud af ovnen, når de har fået fin kulør
- Brug en spatel til at frigøre kagerne, og læg dem til afkøling på en rist
(skulle ‘bunden gå af” et par af kagerne, så fortvivl ikke. Bundfejl dækkes nemt med chokolade, – masser af lækker chokolade) - Lad kagerne køle af, før de pensles med den smeltede chokolade
- Voila – når chokoladen er størknet, er du klar med de lækreste kransekager til NYTÅRSAFTEN KL. 24.
GODT NYTÅR
Mange hilsner fra Anne Sofie
Skulle der blive kransekage tilovers, så kan jeg anbefale at tage dem med som hyggesnack på gåturen førstenytårsdag. Og, der er mange ture at vælge imellem. God tur!
Nytårstur med hunden før vi siger farvel til 2023
Som det ses, så snuppede jeg lidt kransekage med på turen, det er de nemlig rigtig gode til.
I år havde vi valgt at pynte de små nytårsstykker med nødder (hassel-, valnød og grønne pistaciekerner, samt lidt glasur)
Mums – dem må jeg prøve at lave. Tak for at dele din mors opskrift
Hej – Jeg glæder mig altid til nytår og kransekagestykkerne. Men, egentlig kan man jo bare bage dem hele året rundt. God fornøjelse.
Nytårshilsen fra Anne Sofie
Sounds delicato 😃